2022 YAZILIMCI KRİZİ VE ECOLE42

2022’DE BÜYÜYEREK ARTAN YAZILIMCI KRİZİNDE

TÜRKİYE’NİN UMUDU ECOLE42TURKEY

Yaklaşık 7 – 8 ay önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank’ın duyurduğu Türkiye’de daha önce görülmemiş bağımsız bir eğitim sistemine sahip olan bu yazılım okulu, o günden bu güne on binlerce başvurusunun ardından İstanbul ve Kocaeli kampüsleriyle ana eğitimine bugün (3 Ocak 22) itibariyle başladı. Türkiye’nin umudu olan bu projenin ülkem için hayırlı olmasını diliyorum.

Peki nedir bu Ecole42Turkey ?

Fransa Merkezli Dünya’nın 22 ülkesinden 10 binden fazla nitelikli yazılımcı yetiştiren yenilikçi bir yazılım üniversitesidir. Türkiye’de 42 İstanbul ve 42 Kocaeli olarak 2 kampüsle ülkemizin nitelikli yazılımcı umudu ..

Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun bünyesi altında kurulan bu yazılımcı okulunda 500 bin yazılımcı projesini yerine getirebilmek için kampüslerinde 7/24 eğitimlerine devam ediyor. Okula girebilmek için ise YKS şartı aranmıyor. Başvuranlara önce bir oyun oynatıyor, sonrasında onunla görüşüyor, ardından bir aylık kendine özgü proje bazlı bir eleme sistemiyle ana kadrosuna öğrencilerini katıyor.

Henüz ana eğitimine bile yeni başlamasına rağmen Microsoft, Amazon gibi dünya devlerini yanı sıra ülkemizin devlerinden THY, ASELSAN, HAVELSAN ve BAYKAR gibi firmalarla birlikte 20’den fazla şirket bu okullara sponsor oldu.

Sıradışı bir Eğitim Sistemi Var

Okulda bir sınıf, öğretmen veya bir ders saati yok. Tüm sistem öğrencinin deneyimleyerek öğrenmesi üzerine kurulmuş, kampüs 7/24 açık, projelerinizi istediğiniz gibi yükleyebiliyorsunuz. İstediğiniz kadar çalışıp, ihtiyacınız kadar teneffüs yapıp, özgürce hareket edebiliyorsunuz. Anlaşılan kalk okula geç kalacaksın devri kapandı.

Peer to peer olarak adlandırdıkları birbirinden öğrenme yöntemiyle eğitim görüyor öğrenciler, yani yeri geliyor öğretmen oluyorlar, yeri geliyor öğrenci onların projeyi yani dersi geçip geçmediğini denetleyenler ise yine kendileri. Ha birde yapay zeka tabii ..

2021’de Dünya Birincisi

Geçtiğimiz yıl Dünya’daki tüm üniversiteleri kapsayan sıralamada yenilikçilik ve etik kategorisinde Dünya’nın en iyisi olan bu okul ülkemizde yetiştireceği yazılımcılar içinde oldukça umut dolu.

2022 Türkiye’si Yazılımcı Kriziyle Baş edebilecekmi ?

Ee uzun uzun okuldan bahsettikten sonra asıl gelelim yazının temel konusuna;

Hali hazırda olan ve gittikçe büyümeye devam eden ülkemizdeki yazılımcı krizini sadece Açık Kaynak Platformu’nun veya Bilişim Vadisi’nin kapatmasını beklemek bencillik olur. Çünkü asıl sorun kurumlarda değil, Ekonomimizde. Bu ayın sonunda zamların belirginleşmesiyle daha fazla büyüyecek olan bu yazılımcı bulma problemi gittikçe artmaya devam edecektir.

Hem Ekonomi hemde insan kaynağı eksikliği ve her şeyin bahanesi olan pandemi nedeniyle büyük firmalardaki çalışan yazılımcı oranı bile yarı yarıya azalmışken kriz durdurulamıyor.

Türk liramızın değer kaybetmesiyle birlikte ülkemizdeki yazılımcılar özellikle corona döneminden itibaren uzaktan yurtdışına çalışmaya başladı. Gidebilenler gitti.. Yurtdışı için yetirince yetkinliği olmayan yazılımcılarsa ocak ayı sonu özel sektör zamlarını beklemekteler.

Firmalara Büyük İş Düşüyor !

Güncel Enflasyon ve paramızın değeri karşısında hak ettiklerinden daha az maaş alan yazılımcılardan kalifiye olanlar yurtdışında çalışmak için fırsat kolluyor.

Şirketler bu durumun farkında olmalı, piyasada insan kaynağı danışmanlığı yapan büyük firmalarının yurtdışı menşeli olduğu unutulmamalı, bu krizin daha da derinleşmesine müsaade etmemelidirler. Ateşe körükle giden maaş skalasını etkileyen bu firmaların etkisinde kalıp yurtdışına nitelikli yazılımcının kaçmasının önüne geçilmeli yurtiçinde çalışan yazılımcıların yeni iş aramalarına gerek kalmadan mutlu bir şekilde işlerine odaklanmaları sağlanmalıdır.

Türkiye’nin ekonomik kurtuluşu üretimdir, üretimin beyni ise yazılım…

KEREM AÇIKGÖZ

ackgozkerem@gmail.com

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir